Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Κάλεσμα

Κάλεσμα για τη δημιουργία ενος δικτύου δημοσιογραφίας των πολιτών δημοσιεύτηκε σήμερα από frog

Ραντεβού στις 19:00 σήμερα Τετάρτη 10/12

Η ανάγκη:
Για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια μονοφωνίας της TV και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης γινόμαστε μάρτυρες μιας πλουραλιστικής ενημέρωσης χάρη στο internet και τα social media. Οι πολίτες έχουν τα μέσα και παίζουν ρόλο είτε στο να παράγουν ενημέρωση, είτε στο να την ελέγχουν και να τη φιλτράρουν. Καθώς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κοινωνικής αναταραχής και σημαντικών αλλαγών στην ελληνική κοινωνία, είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να πάμε ένα βήμα πιο κάτω την νέα αυτή μορφή δημοσιογραφίας.

Ο στόχος:
Η δημιουργία εργαλείων, δικτυακών τόπων και συνθηκών για την ανάπτυξη ενος κινήματος δημοσιογραφίας των πολιτών, πολύ γρήγορα προκειμένου να μην αφεθεί η επικοινωνιακή διχείριση της κρίσης σε διαμεσολαβητές που διαθέτουν δική τους ατζέντα.

Ο τρόπος:
Η αλήθεια είναι οτι αν τον ήξερα θα τον εφάρμοζα και θα τελειώναμε. Νομίζω πως πρέπει να δημιουρήσοπυμε τις συνθήκες για να βγεί ο κόσμος με κινητά και λαπτοπ στο δρόμο να καταγράψει τι συμβαίνει, ενω άλλος κόσμος θα ελέγχει απο το pc του και θα φιλτράρει πληροφορίες. Για τη διευκόλυνση μιας τέτοιας προσπάθειας μπορούν να οριστούν κάποια κέντρα τύπου σε διάφορα σημεία της πόλης με ειδίκευση στο κείμενο, τον ήχο, το βίντεο, όμως η ουσιαστική δουλειά θα γίνει online. Ισως ένας aggregator που θα δουλεύει με συγκεκριμένα tags όπως το griot (;;;) Εχω ήδη ζητήσει να μπούν στην συζήτηση, το Radiobubble, o Εξάντας και σκεφτόμουν να προσεγγίσω και το TVXS. Ενδιαφέρον έχουν επίσης δείξει το indy.gr και το UFU.

Η πρόταση:
Να τα αποσαφηνίσουμε όλα αυτά αύριο (Τετάρτη) το απόγευμα στις επτά η ώρα στο χώρο του Δικτύου για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, στην πλατεία Εξαρχείων στην οδό Τσαμαδού - εφόσον βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και φυσικά online εδώ ή σε κάποιο wiki.

To Moto:
Να πάρουμε την ενημέρωση στα χέρια μας.