Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Παναγόπουλος και Δημοκρατία: Δύο έννοιες ασύμβατες

Έχει πραγματικά πολύ πλάκα να βλέπει κανείς τον κύριο Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΕΡΤ να βγαίνει και να ομιλεί περί Δημοκρατίας, τώρα που σφίξαν οι κώλοι και τρίζει η καημενούλα η καρέκλα του.

Εδώ και πολύ καιρό ο κύριος Παναγόπουλος συμπεριφερόταν εντελώς απολυταρχικά στο κρατικό κανάλι εξαπολύοντας μια τρομοκρατία που σκοπό είχε να πατάξει κάθε διαφορετική φωνή και απρόσκοπτα το κανάλι να επιτελεί το θεάρεστο έργο της προβολής του κυβερνητικού έργου.

Εκτός λοιπόν από την απόλυση του Στέλιου Κούλογλου με αφρομή μια εκπομπή του για τη γενιά των 700 ευρώ, που πολύ καθώς φαίνεται δυσαρέστησε τον κύριο Παναγόπουλο, χαρακτηριστικό του δημοκρατικού ήθους του ανδρός είναι και το θέμα των συμβασιούχων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ και κυρίως της Χορωδίας, ένα θέμα που τυχαίνει να γνωρίζω άμεσα.

Η Χορωδία της ΕΡΤ δημιουργήθηκε το 1977, από τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έγιναν ακροάσεις, προσελήφθη κόσμος αρκετός και άξιος, μερικοί από τους οποίους είναι ακόμα μέλη της Χορωδίας 31 χρόνια μετά.

Το εργασιακό τους καθεστώς όλα αυτά τα χρόνια ήταν τραγικό καθότι δε μονιμοποιήθηκαν ποτέ, αν και εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας. Δούλευαν 11 μήνες το χρόνο, τον Αύγουστο το μαγαζί έκλεινε και βέβαια πληρώνονταν όσο δούλευαν. Ούτε επιδόματα, ούτε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε φυσικά τον Αύγουστο τον πληρώνονταν.

Το 2006 λοιπόν μετά από δύο χρόνια δικαστηρίων κατόρθωσαν να μονιμοποιηθούν. Η εταιρεία δε μπορούσε να κάνει τίποτα πια για να αποτρέψει το γεγονός, αλλά ο κύριος Παναγόπουλος, έχοντας προφανώς και άνωθεν εντολές, άρχισε έναν πόλεμο νεύρων μαζί τους με το να μην τους αναγνωρίζει την προϋπηρεσία. Επειδή μάλιστα πολλοί από αυτούς ήταν στα δικαστήρια με την ΕΡΤ διεκδικώντας αναδρομικά, τους ζητούσε να παραιτηθούν από το δικαστήριο για τα αναδρομικά για να τους αναγνωρίσει την προϋπηρεσία.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να προσπαθεί απροκάλυπτα να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα συναντηθεί μαζί τους μόνο αν αλλάξουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση, δηλαδή αλλάξουν από εκπρόσωπο τους τον κύριο Λουκά Πανουργιά που ήταν τότε και αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ!

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μουσικά Σύνολα είναι ακόμα στα δικαστήρια με την εταιρεία για τα αναδρομικά, ενώ η προϋπηρεσία δεν τους έχει αναγνωριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: