Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Ιερά Σύνοδος

Η Ιερά Σύνοδος στη θυελλώδη συνεδρίασή της εχθές αποφάσισε ότι οποιαδήποτε διαφορετική σχέση δύο ατόμων έξω από τον ευλογημένο από τη εκκλησία θρησκευτικό γάμο είναι "πορνεία".

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε ένα διάστημα που είχαν δημιουργηθεί πολλές ελπίδες για μια διαφορετική συμπεριφορά του ιερατείου όσον αφορά τις παρεμβάσεις του στα εγκόσμια και σε θέματα που αφορούν κυρίως το κράτος, μια και ο καινούργιος αρχιεπίσκοπος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ακόμα και το χωρισμό εκκλησίας και κράτους μπορεί να υποστηρίξει.

Πρόκειται φυσικά για μια μεγάλη απογοήτευση. Η εκκλησία συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει και να παραβλέπει τις εξελίξεις στην κοινωνία. Πράγματα που ντε φάκτο έχουν γίνει δεκτά και απομένει η τυπική τους έγκριση με νόμο του κράτους, όπως οι σχέσεις εκτός γάμου, εκείνη συνεχίζει να τα αρνείται.

Ο λόγος είναι ότι αυτό που οι περισσότεροι παπάδες φοβούνται, είναι το χάσιμο της πελατείας τους. Είναι το ότι φοβούνται ότι τις Κυριακές θα μιλούν σε όλο και μικρότερα ακροατήρια και έτσι θα γεμίζει όλο και πιο δύσκολα το παγκάρι. Γι αυτό ντύνουν όλη τους την αντίδραση με το λόγο του Θεού, ενός Θεού τιμωρού τη μέρα της Κρίσεως, όπου όλοι οι αμαρτωλοί θα καταλήξουν να βράζουν στα καζάνια της Κολάσεως στην αιωνιότητα.



Ο λόγος ενός από τους μετριοπαθείς αρχιερείς εχθές του Ιωαννίνων Θεόκλητου ο οποίος υποστήριξε μια πιο μετριοπαθή ανακοίνωση, ήταν χαρακτηριστικός: "Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω". Και το μεγαλύτερο ηθικό ζήτημα που εγείρεται αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Όλα αυτά τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ανηθικότητα του καινούργιου νομοσχεδίου, είναι σίγουρα αναμάρτητοι οι ίδιοι;

Τι γίνεται με τα σκάνδαλα μέσα στην Εκκλησία, με τις οικονομικές ατασθαλίες; Τελευταίο παράδειγμα η ΜΚΟ "Αλληλεγγύη" που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Υπουργείο της ζητάει πίσω περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης τι γίνεται με την ομοφυλοφιλία μέσα στην εκκλησία; Η ύπαρξή της είναι ένα παλιό θέμα ταμπού που δεν το παραδέχονται μέσα στην ιεραρχία, όμως υπάρχουν πολλές αποδείξεις περί του αντιθέτου, μέχρι και blog έχει δημιουργηθεί για αυτό το θέμα και μάλιστα από ιερωμένο.



Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αποδέχεται τα αυτονόητα. Και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το κυρίως σώμα της κοινωνίας, προσπαθώντας ακόμα μια φορά να εμποδίσει την πρόοδο και προκρίνοντας την οπισθοδρόμηση για ιδιοτελείς σκοπούς

4 σχόλια:

gay super hero είπε...

Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου.

Για να αποφύγουμε κακεντρεχή σχόλια είμαστε αναγκασμένοι να περιορίσουμε τη λίστα μας μόνο στα ιστολόγια που συμμετέχουν δημοσιεύοντας το κείμενο διαμαρτυρίας.

Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει, ευχαρίστως να σε προσθέσω

Καλό απόγευμα

hnioxos είπε...

Ευχαριστώ για το μήνυμα. Ναι βεβαίως και με ενδιαφέρει και θα το δημοσιεύσω εντός ολίγου

divine mitsakos είπε...

o idios o arxiepiskopos pantws dilwse antithetos me tin apofasi ayti, mazi me ton Iwanninwn kai ton Zakynthou, alla den thelisan leei na dimiourgisoun rigma sti synodo...
i apogoiteysi den allazei bebaia kai i apofasi ayti paramenei NTROPI kai AISXOS kai SKOTADISMOS
apla to anaferw san pliroforia

kalo brady :-)

Betty είπε...

Hnioxos είπε:
Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αποδέχεται τα αυτονόητα. Και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το κυρίως σώμα της κοινωνίας, προσπαθώντας ακόμα μια φορά να εμποδίσει την πρόοδο και προκρίνοντας την οπισθοδρόμηση για ιδιοτελείς σκοπούς.

***

Οι θέσεις της Εκκλησίας καταργούν την ίδια τη λογική και επιδιώκουν την επιστροφή μας στον Μεσαίωνα. Εξακολουθώ πάντως να θεωρώ πολύ επικίνδυνα τα κηρύγματα μίσους και τις προκλήσεις συγκεκριμένων Ιεραρχών (π.χ. Πειραιώς Σεραφείμ "ο σωλήνας αποβολής των περιττωμάτων δεν μπορεί να αναχθεί σε αξία ζωής") τόσο πολύ μάλιστα ώστε να αναθεωρώ τα όσα πίστευα για τον Χριστόδουλο...

Υ.Γ. Από το blog του Καλαβρύτων ήρθα στο δικό σου. Θα τα λέμε.