Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Ένα απέραντο τρελλοκομείο2


2. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Γρηγόρης Ψαριανός απεκάλεσε στη Βουλή "πράκτορα" τον εισηγητή του ΚΚΕ κύριο Σκυλλάκο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή αγόρευε από το βήμα, για την πρόταση σύστασης προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Αυτό το οποίο εκπλήσσει δεν είναι μόνο η οξύτητα του χαρακτηρισμού, που εκτοξεύεται μάλιστα από έναν βουλευτή κόμματος της Αριστεράς, υποτίθεται ιδεολογικά συγγενούς προς το ΚΚΕ, και το οποίο υποτίθεται ότι μάχεται για την ενότητα της Αριστεράς σε περίοδο που είναι πολύ δύσκολη και πλήττει πρώτα και κύρια τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Αυτό που κάνει όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι το αγοραίο ύφος επίθεσης, η πολιτική αγένεια και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση με τα οποία γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε μια εκτράχυνση η οποία ανάλογα με την πολιτική ένταση και αυτά που διακυβεύονται στις πολιτικές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, παίρνει διαστάσεις χυδαιότητας. Οι πολιτικές επιθέσεις γίνονται επιθέσεις προσωπικές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, που από κίνηση τακτικής, μετατρέπεται σε κίνηση στρατηγικής, δηλαδή ουσία της πολιτικής. Οι άνθρωποι έχουν πάψει να συζητούν πια για πολιτικές, αλλά μιλούν για άτομα, για προσωπικές πορείες, υποβαθμίζοντας συνειδητά τις περισσότερες φορές τα επιχειρήματα και την πολιτική αντιπαράθεση.

Αυτό βέβαια είναι κυρίως χαρατηριστικό των κομμάτων της εξουσίας, καθότι με αυτόν τον τρόπο κατορθώνουν να αποπροσανατολίζουν και να επιτελούν έτσι το έργο τους ανενόχλητοι. Όμως, με την παρέμβαση του κυρίου Ψαριανού βλέπουμε ότι αυτό το πολιτικό ήθος περνάει σιγά-σιγά και στα κόμματα της Αριστεράς.

Ο κύριος Ψαριανός είναι γνωστός για το ταμπεραμέντο του. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι ακραία, πολλές φορές και χυδαία. Οι δε απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς έχουν προκαλέσει τεράστιο θόρυβο. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξή του στο ΚΛΙΚ. Οι απόψεις του για τα θέματα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, αντιδράσεις που προσπάθησε εκείνος με μία συνέντευξη στο διαδυκτυακό περιοδικό 10%, να μετριάσει. Πρόκειται προφανώς για έναν άνθρωπο έξω από τα μέτρα, που του αρέσει να προκαλεί. Κατά τη γνώμη μου όλο αυτό το συγκρουσιακό του στυλ είναι μια καλά τοποθετημένη μάσκα που περνάει, για να μπορεί να είναι πάντα στην επιφάνεια, μια αριβιστική μέθοδος πολύ καλά υπολογισμένη, που μέχρι στιγμής μόνο οφέλη έχει αποφέρει.

Αυτό που κάνει αρνητική εντύπωση ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αποφασίστηκε να προωθηθεί η υποψηφιότητά του στις τελευταίες εκλογές, τη στιγμή που ένα από τα πιο προβεβλημένα του στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας, μετέπειτα πρόεδρος του Συνασπισμού, αποφασίστηκε να μη διεκδικήσει βουλευτική έδρα. Δεν ξέρω πώς εννοούν το καλό του κόμματός τους εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι ο βουλευτής τους, με τις απόψεις που εκφράζει, έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις και τις απόψεις τους σε μια σειρά θέματα.

Οι εσωτερικοί συσχετισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψαν στον κύριο Ψαριανό να εισέλθει στο κοινοβούλιο και στην πολιτική, κάτι που σίγουρα ήταν στόχος του από πολύ παλιά. Κι εκεί του είναι πολύ δύσκολο να κρύψει τον πραγματικό εαυτό του και να συμπεριφερθεί με τη στοιχειώδη ευγένεια. Αποτέλεσμα έχουμε αντιδράσεις σαν τη χθεσινή, προϊόν μιας φασίζουσας αντίληψης για την πολιτική του τύπου "ό,τι δεν είναι μαζί μας είναι με τον ταξικό εχθρό", αντίληψη που είχε και έχει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα, το κόμμα του οποίου μέλος είναι ο κύριος Σκυλλάκος. Αλλά κατ' επέκταση έχει και την ίδια ρίζα με τη φασίζουσα αντίληψη "ό,τι δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας" που εξέφρασε ο Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το θέμα είναι τι θέση έχουν αυτές οι αντιλήψεις στο ΣΥΡΙΖΑ...




6 σχόλια:

Dr.Φλάντζας είπε...

Αγαπητέ κύριε Ηνίοχε:

Επέστρεψον κε σας ευχαρισθώ δια την ψυχικήν σας συμπαράστασην.

Είμαι καλά είς την υγείαν μου,
Dr.Φλάντζας

Βάσκες είπε...

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά φίλε...

Πάντως είναι αλγεινή η σύγκριση με τον δημοκρατικό πολιτισμό των ΗΠΑ. Η πρόσφατη εκστρατεία, το επίπεδο συζήτησης των απλών ανθρώπων είναι πράγματα ανήκουστα ακόμη και για βουλευτές στην χώρα μας.

Βρε ουστ.

hnioxos είπε...

Αγαπητέ Δρ. Φλάντζα

Είναι πάντοτε μεγάλη τιμή όταν επισκέπτεσθε την οικίαν μου.
Κι εγώ είχον επισκεφθεί το επέκεινα μερικάς ημέρας, όμως επέστρεψον σώος και αβλαβής. Συντόμως θα επισκεφθώ την οικίαν σας.
Τα σέβη μου

Ηνίοχος

hnioxos είπε...

Βάσκες είναι πολύ άσχημη η εντύπωση που προκαλεί ο πολιτικός μας πολιτισμός, αν πράγματι αυτός υπάρχει.

Περιπτώσεις σαν αυτές του Ψαριανού είναι χαρακτηριστικές, όμως δεν είναι ο μόνος. Η κατάσταση τείνει δυστυχώς να γίνει κανόνας

πετρούλα είπε...

Φίλε Ηνίοχε,
θέτεις το μείζον ζήτημα του πολιτικού ήθους. Το πολιτικό ήθος δεν έχει κομματικές αποχρώσεις, χτυπά χωρίς διακρίσεις. Ο κύριος Ψαριανός έχει ωραίες απόψεις τις οποίες όμως ακόμα και στο ραδιοφώνο που τις εκφράζει, τις εκφράζει με κάπως άκομψο τρόπο. Δε γνωρίζω το περιστατικό, μπορώ όμως με βεβαιότητα να συμφωνήσω ότι ο πολιτικός πολιτισμός καταρρέει

Lucha Libre είπε...

Μα πού πήγες;;;