Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Τι σκοπό έχει η σημερινή διαμαρτυρία στη Λυρική;

ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μη κερδοσκοπικό σωματείο - Αρ. Απ Πρωτοδ: 4126/2004ΤΣΑΜΑΔΟΥ 13, 10683 - ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ: 6947434353www.olke.org - email: info@olke.org

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ζωή δεν είναι μόνο το λυρικό θέατρο, μωρό μου.

Η ΟΛΚΕ δεν συμμετέχει στη διαμαρτυρία που διοργανώνεται το Σάββατο 14.3.2009, έξω από τη Λυρική Σκηνή. Συμμετείχε στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα της οργάνωσης «Σύνθεση-ενημέρωση για τον HIV/AIDS» στις 7.3.2009 και θεωρεί ότι έχουν ήδη γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά γιαυτό το θέμα.Θεωρούμε επίσης σκόπιμο, να επισημάνουμε ότι το ομοερωτοφοβικό κρούσμα με το κείμενο του Δ.Σ. της ορχήστρας της Ε.Λ.Σ. δεν είναι το μοναδικό. Καθημερινά πολλές και πολλοί λεσβίες, γκέι, αμφιφιλόφυλες/οι και τρανσέξουαλ βιώνουν την απομόνωση και τον αποκλεισμό, τη βία λεκτική και σωματική, στην οικογένεια, τη γειτονιά, το σχολείο, το στρατό, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο. Τέτοια κρούσματα συμβαίνουν ακόμη και σε μέρη που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ασφαλή» όπως η Ερεσός και η Μύκονος. Επομένως πιστεύουμε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερες δράσεις, σε περισσότερα μέρη και με άλλες αφορμές.Η ΟΛΚΕ καλεί την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, και όλες/ολους τις/τους πολίτες να υιοθετήσουν και να υποστηρίξουν το αίτημά της να καθιερωθεί επίσημα η 17 Μαΐου, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοερωτοφοβίας.Ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στις φίλες και τους φίλους που διοργανώνουν τη διαμαρτυρία και τις/τους διαβεβαιώνουμε ότι θα αγωνιστούμε και πάλι μαζί σε μελλοντικές ευκαιρίες που θα μας δοθούν, για την εξάλειψη των διακρίσεων και την επίτευξη της πλήρους ισότητας για όλες και όλους.

Αθήνα 13.3.2009

Το Δ.Σ.


Κι ένα σχόλιο του Ηνίοχου:

Μετά από συνέλευση που έγινε την Πέμπτη στο Στέκι Μεταναστών και στην οποία δυστυχώς δεν παραβρέθηκα, ακούστηκαν σύμφωνα με αυτά που μου μεταφέρθηκαν, διάφορες περίεργες απόψεις σε σχέση με μια ενδεχόμενη νέα διαμαρτυρία στη Λυρική Σκηνή πριν από την παράσταση του Σαββάτου, δηλαδή σήμερα. Η αρχική ιδέα ήταν να μαζευτεί κόσμος έξω από τη Λυρική και να φιληθούν. Αυτό βέβαια είχε και μια αναφορά όπως καταλαβαίνει κανείς στα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στη Λυρική το περασμένο Σάββατο σε σχέση με την ομοφοβική στάση της ορχήστρας.

Όμως στη συνέλευση ακούστηκαν και διάφορες απόχεις οι οποίες καμμία σχέση δεν έχουν με την ΟΛΚΕ, τους ομοφυλόφιλους και το κίνημα για τα δικαιώματά τους. Κάποιοι λοιπόν εξέφρασαν την άποψη ότι ενδεδειγμένη είναι μια εξτρεμιστική ενέργεια, κοινώς να τα σπάσουμε όλα για να τους δείξουμε.

Μετά και από τη χθεσινή απαράδεκτη ενέργεια της απρόκλητης επίθεσης μέρα μεσημέρι στο Κολωνάκι και η κατατρομοκράτηση του κόσμου που είτε ζει ή εργάζεται εκεί, είτε ήταν απλά περαστικός, αλλά και μετά από όλες τις αντίστοιχες απαράδεκτες ενέργειες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα και που εκτραχύνονται οδηγώντας την πολιτική κατάσταση σε σκοτεινές ατραπούς, νομίζω ότι πρέπει όλοι εμείς οι ενεργοί πολίτες που διαφωνούμε με όλα αυτά και που δε γουστάρουμε ο αγώνας μας για ένα καλύτερο αύριο να λοιδωρείται από εγκληματικές και προβοκατόρικες ενέργειες, να αντιδράσουμε.

Καταγγέλω λοιπόν την όποια εξτρεμιστική ενέργεια γίνει σήμερα στο όνομα των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών αλλά και στο όνομα των κοινωνικών διεκδικήσεων. Θα είναι μια ενέργεια που σκοπό θα έχει την πρόκληση αναταραχής, χωρίς κανένα πολιτικό στόχο. Μια ενέργεια που θα πάει το κίνημα και τις συλλογικές διεκδικήσεις πολύ καιρό πίσω και θα δώσει τη δυνατότητα στο αστικό κράτος να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη καταστολή.

update:
Το Σάββατο το βράδυ έγινε η διαμαρτυρία μπροστά στη Λυρική Σκηνή στην οποία παραβρέθηκα, όχι για να συμμετέχω, αλλά περισσότερο για να δω τι γίνεται. Όντως η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική και δεν είχε καμμία σχέση με τις απόψεις που εκφράστηκαν τις προηγούμενες μέρες και που με έκαναν να γράψω αυτό το ποστ.
Δε μετανιώνω που το έγραψα, τη συγκεκριμένη στιγμή απηχούσε αυτά που αισθανόμουν με βάση αυτά που είχα μάθει.

Και για να το κάνω πιο σαφές: Πέρα από αυτούς που εμφανίστηκαν στο Στέκι Μεταναστών την περασμένη Πέμπτη και εξέφρασαν την άποψη να γίνει μια διαμαρτυρία με συγκρουσιακή διάθεση, ενδεχομένως και με σπασίματα, το πράγμα κυκλοφόρησε ευρέως την Παρασκευή και το Σάββατο και στη Λυρική το ήξεραν και ανησυχούσαν πολύ με δεδομένο το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών με την απαράδεκτη ενέργεια της ορχήστρας του θεάτρου να κυκλοφορήσει το ομοφοβικό της κείμενο, αλλά και με την επίσης απαράδεκτη ενέργεια των σπασιμάτων στο Κολωνάκι την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής μάλιστα της Λυρικής κύριος Πάκορ, έφυγε εσπευσμένα από το διαγωνισμό Μαρία Κάλας, στον οποίο συμμετείχε ως μέλος της κριτικής επιτροπής, για να συμμετάσχει σε σύσκεψη την Παρασκευή το βράδυ με θέμα την επικείμενη διαμαρτυρία. Ευτυχώς τίποτα άσχημο δε συνέβη, αλλά αυτό δεν αναιρεί τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Ζητώ λοιπόν συγγνώμη αν παραπληροφόρησα κάποιους, σκοπός μου καθόλου δεν ήταν αυτός, αλλά επιτέλους ήθελα να ανιδράσω στις χωρίς στόχο και λογική βίαιες επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος, με αποκορύφωμα την επίθεση στο Κολωνάκι την Παρασκευή το μεσημέρι.

5 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Εγώ θα πρότεινα ομαδική παρτούζα έξω από την Λυρική σε λάιβ αναμετάδοση από το άθεο ίδερνετ, να ‘φχαρηστηθεί ο κοσμάκης.

Σοβαρότερα τώρα, είναι ατυχές ότι οι γνωστοί "μπαχλάκηδες" έχουν καταφέρει να σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια για ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

είπε...

"Καταγγέλω λοιπόν την όποια εξτρεμιστική ενέργεια γίνει σήμερα στο όνομα των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών"

απο ποτε ολες οι αδερφες και οι λεσβιες εχουμε τις ιδιες πολιτικες αποψεις; για καποιους η (αντι-)βια ειναι πολιτικη πραξη. και υπαρχουν και αδερφες/λεσβιες/τρανς/αμφι που γουσταρουν να τα σπανε (και τα σπανε).

οπως καταλαβαινεις, τιθεται ενα θεμα του κατα ποσον ενα σωματειο (με 20-30 μελη, οπως η ολκε, αλλα κι ενα μεγαλυτερο -αδιαφορο) μπορει να αντιπροσωπευει και να εκφραζει μια μεγαλη ομαδα ανθρωπων που συγκροτουνται ως κοινοτητα (;) με βαση τα βιωματα και οχι την ιδεολογια τους.

και στην τελικη, το stonewall (που δεν νομιζω οτι υπαρχει καμια αδερφη ή λεσβια που να μη το θεωρει μερος της συλλογικης της ιστοριας) ηταν μια εξεγερση: ειχε σπασιματα, καψιματα, ξυλο με τους μπατσους και δακρυγονα (φανταζομαι).

να το αποκηρυξουμε επειδη ειχε βια;

τεσπα, οπως πιθανον εμαθες, η διαμαρτυρια εγινε, ηταν απολυτως ειρηνικη, επεσαν πολυ ομορφα φιλια στο πεζοδρομιο και στο δρομο, το κοινο ηταν μαζι μας, οι ετεροφυλοφιλοι φιλοι μας μάς στηριξαν μαζικα και ολα καλα.

hnioxos είπε...

Αγαπητέ μου .μ

Δεν ανέφερα πουθενά ότι η ΟΛΚΕ εκφράζει τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες συνολικά ή καθολικά. Η ΟΛΚΕ είναι μια οργάνωση που σκοπό έχει την προώθηση των διεκδικήσεων των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών πέρα από κόμματα. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν είναι πολιτική. Μια οποιαδήποτε ενέργεια διεκδικήσεων στο συλλογικό πεδίο και κυρίως διεκδικήσεων σε επίπεδο θεσμικό είναι πρώτα και κύρια πολιτική.

Η ΟΛΚΕ όπως λες είναι μια μικρή οργάνωση, βέβαια όχι τόσο μικρή όσο λες. Ωστόσο επειδή έχουν γίνει πολλές ακτιβιστικές ενέργειες από μέλη της στο προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τους γάμους που έγιναν στην Τήλο τον περασμένο Ιούνιο, η οργάνωση έχει μια δυναμική και έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Τη συγκεκριμένη ενέργεια δεν την υποστήριξε και καλά έκανε για να είναι εντάξει με τις αρχές της που κυρίως αφορούν ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Αυτό βέβαια εκφράζει την ΟΛΚΕ και αυτούς που την υποστηρίζουν, μέλη ή μη.

Τώρα αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη για τη βία, έχω ξαναπεί και παλαιότερα πως δεν την αποκηρρύσσω εντελώς. Είναι διαφορετική όμως η βία που γίνεται σε συνθήκες κινηματικές και έχει και έναν πολιτικό στόχο και διαφορετική η βία που οργανώνεται από μια ομάδα ανθρώπων, για να δημιουργήσουν πρόβλημα, να τρομάξουν τον κόσμο, ή απλά για να καταδείξουν ότι ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκουν είναι ζωντανός. Αυτό είναι κάτι που πολύ απλά, κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν έχει κανένα νόημα και στο οποίο είμαι κάθετα αντίθετος. Μια τέτοιου είδους βία είναι η καλύτερη ευκαιρία στο αστικό κράτος να προχωρήσει σε ανασύνταξη και από το καναβάτσο πολιτικά, να αντεπιτεθεί με μια μεγαλύτερη καταστολή που θα υποστηρίζεται από όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού ακροατηρίου. Και τελικά στο καναβάτσο περνάει το ίδιο το κίνημα και οι πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις πισωγυρίζουν.

Αυτές λοιπόν οι πρακτικές είναι για μένα εξοβελιστέες.

Προφανώς το Stonewall δε μπορούμε να το αποκηρύξουμε, αλλά εκεί όπως και στο Δεκέμβριο η αντίδραση ήταν γενικότερη, αυθόρμητη και είχε ένα σαφέστατο πολιτικό στόχο. Αντίθετα η βία για αντεκδίκηση στους Κολωνακιώτες επιχειρηματίες μέρα μεσημέρι ήταν μια προβοκατόρικη ενέργεια κατά τη γνώμη μου.

Επίσης όποιοι αδερφες/λεσβιες/τρανς/αμφι γουστάρουν να τα σπάνε όπως λες, είναι ελεύθεροι να το γουστάρουν. Αλλά, εμένα τουλάχιστον, θα με βρουν πολιτικά απέναντί τους για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως.

είπε...

σε μεγαλο βαθμο με καλυψε το update που εκανες στο ποστ σου. αν υπηρχε αυτο χθες βραδυ, μαλλον δεν θα αφηνα σχολιο.

συμφωνω οτι η ολκε εχοντας μια ακτιβιστικη δραση αρκετα σημαντικη, εχει παιξει ρολο στις διεκδικησεις των λοατ και δεν απορριπτω τον ρολο που τετοιες οργανωσεις παιζουν ή την αναγκαιοτητα του να υπαρχουν (κυριως για να συνομιλουν με το κρατος).

και φυσικα δικαιωμα της ολκε να μη συμμετεχει σε μια δραση με την οποια δεν συμφωνει (αν και στην ανοιχτη συνελευση της πεμπτης παρεβρεθησαν και μελη της ολκε, τα οποια αποχωρησαν, οταν η πλειονοτητα της συνελευσης εξεφρασε την αποψη οτι τα μμε ειναι ανεπιθυμητα σ'αυτη τη δραση. αυτη ηταν ουσιαστικα η διαφωνια τους και οχι η δραση αυτη καθαυτη).

αλλο ομως απεχω κι αλλο εκδιδω ενα δ.τ. το οποιο αφενος εχει εναν ειρωνικο τονο (βλ. τον τιτλο του), αφετερου λειτουργει αποτρεπτικα σε κοσμο που ενδεχομενως θελει να κατεβει. [το δ.τ. του πραϊντ δε, ειναι τελειως αλλου γι' αλλου -δεν το σχολιαζω καν.]

δεν καταλαβαινω την αναγκη του να βγει ενα τετοιο κειμενο αναφορικα με μια δραση στην οποια πουθενα δεν αναφερεται το ονομα της ολκε, εκτος αν η οργανωση νιωθει οτι πρεπει να δωσει λογο για οποιαδηποτε δραση εχει να κανει με λοατ ζητηματα.

ως προς τη βια, σε μεγαλο βαθμο συμφωνω μαζι σου. αναφερθηκα σ'αυτη γιατι δεν συμφωνω καθολου με τη ακριτη δαιμονοποιηση της. ορισμενες φορες, οχι απλα χρειαζεται, αλλα ειναι και ο μονος τροπος. συμφωνω παντως μαζι σου, οτι ειδικα σ'αυτη τη φαση απλα βοηθα το αστικο κρατος να επιβαλει ακομα μεγαλυτερη καταστολη με τη μεγιστη κοινωνικη συναινεση.

κλεινοντας, ενα πραγμα που εγω κραταω απο τη σαββατιατικη δραση (και για μενα ειναι πολυ σημαντικο) ειναι το οτι ηταν ενα εγχειρημα σαφως πολιτικο (καποια κειμενα που μοιραστηκαν ηταν απλως καταπληκτικα, βλ. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1004266), το οποιο συσπειρωσε και κοσμο εξω απο τους λοατ. ηταν πολλοι/ες οι ετερο που μαζευτηκαν εξω απο τη λυρικη, φωναξαν συνθηματα μαζι μας και φιληθηκαν με ομοφυλους τους ή μη.

και ηταν ομορφο (κι ελπιζω οχι απλα συγκυριακο) το οτι το ευρυτερο κινημα για τα πολιτικα και κοινωνικα δικαιωματα συναντηθηκε για ενα βραδυ με το λοατ κινημα. χωρις rainbow σημαιακια. χωρις ταμπελακια. ειμασταν ολοι ενα.

καλη σου μερα :)

hnioxos είπε...

@.μ

έχεις δίκιο όσον αφορά το Σάββατο το βράδυ. Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική είχε κόσμο ετερόκλητο και είναι σημαντικό ότι δεν ήταν μόνο από ομοφυλόφιλους αλλά και από ετεροφυλόφιλους. Είχε αρκετό ρομαντισμό και τρέλλα και πολλή πλάκα και χαίρομαι που ήμουν εκεί.

Η ανακοίνωση της ΟΛΚΕ δεν έχει να κάνει με την ανάληψη ευθύνης για ό,τι συμβαίνει που να αναφέρεται στα δικαιώματα των λοατ, αλλά περισσότερο να προλάβει τα πράγματα ώστε στην πρόκληση επεισοδίων να μην κατηγορηθεί ότι αυτή τα προκάλεσε. Αυτό το νόημα είχε αρχικά και το δικό μου ποστ. Για τα υπόλοιπα δε θέλω να σχολιάσω (δ.τ. για το pride πχ)

Χαίρομαι που συμφωνούμε για το θέμα της βίας, είναι κάτι πολύ σημαντικό και, εμένα τουλάχιστον, με έχει ευαισθητοποιήσει πολύ το τελευταίο διάστημα, μια και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την κατάργηση βασικών δημοκρατικών ελευθεριών που αποτελούν κατάκτηση της κοινωνίας μας και θεμέλιο του τρόπου ζωής μας από τη μεταπολίτευση και μετά. Φαίνεται ότι έχουμε να δούμε ακόμα τέρατα και σημεία να συμβαίνουν το επόμενο διάστημα και χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Οι φωτογραφίες στο indymedia είναι πολύ ωραίες ειδικά αυτή με το φιλί στη βιτρίνα. Σ' ευχαριστώ για το λινκ και καλή σου μέρα και από μένα :)