Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Travailler moins, gagner plus




Σε πείσμα των καιρών και των μηνυμάτων που προέρχονται από παντού, ορίστε ένα μήνυμα διαφορετικό! "Travailler moins, gagner plus", δηλαδή "δουλεύω λιγότερο, κερδίζω περισσότερο".
Η Κινέζα εικαστική καλλιτέχνης Κο Σιου Λαν έφτιαξε το συγκεκριμένο έργο το οποίο κρεμάστηκε στην πρόσοψη της Σχολής Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Όμως ο διευθυντής της Σχολής το αποκαθήλώσε επειδή φοβήθηκε την αντίδραση της κυβέρνησης, μια και είναι γνωστή η ρήση του Σαρκοζί "δουλέψτε περισσότερο για να κερδίζετε περισσότερο", η οποία είχε λεχθεί κατά κόρον προεκλογικά. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μια σαφή ειρωνία με στόχο του τον πρόεδρο. Η Γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε, μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε από τη λογοκρισία του έργου, να ανακρούσει πρύμναν και με εντολή του υπουργού Παιδείας Φρεντερίκ Μιτεράν το έργο επανήλθε.

Εγώ από εδώ δηλώνω αλληλέγγυος με την Κινέζα καλλιτέχνιδα, όχι μόνο επειδή το έργο της λογοκρίθηκε, αλλά και επί της ουσίας, το μήνυμά του είναι κάτι διαφορετικό και ελπιδοφόρο από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που μας κατακλύζει.

2 σχόλια:

Yellow Kid είπε...

Φαντάζομαι τι θα γινόταν εν Ελλάδι. Οχι μόνο οι περισσότεροι θα υποστήριζαν την αποκαθήλωση του, όχι μόνο θα βγαίναν όλοι οι εθνικιστές να την βρίσουν, αλλά το έργο δεν θα είχε ποτέ ξανανεβεί με εντολή Υπ.Παιδείας.

Άντε μην τα πάρω στο κρανίο για την χώρα που ζω!

hnioxos είπε...

Η Ελλάδα είναι έτσι κι αλλιώς μια χώρα συντηρητική, μια κοινωνία που είναι προσανατολισμένη πάντα προς τα μέσα και ποτέ προς τα έξω. Τα στοιχειώδη δικαιώματα, όπως ο σεβασμός της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και της ελευθερης διακίνησης των ιδεών, ενώ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, δεν γίνονται σεβαστά, παρά μόνο αν δεν έχουν πολιτικό κόστος, αν δεν ενοχλούν κάποιον με πολιτική δύναμη. Με δεδομένα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, με το κατέβασμα έργων μόνο και μόνο επειδή δεν άρεσαν σε υπουργούς ή στην εκκλησία, πιστεύω ότι η πιθανότητα κάτι τέτοιο να συνέβαινε και με ένα προκλητικό έργο σαν αυτό είναι πολύ ισχυρή.