Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταστροφική φωτιά την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Όλοι εκεί με μαύρα ρούχα


«Φτάνει πια!», το σύνθημα που κάνει τον γύρω του Διαδικτύου
Αθήνα

Σε κοινή δράση με αφορμή την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική καλούνται οι bloggers και όλοι οι ενεργοί πολίτες την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Απαραίτητη ενδυμασία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα μαύρα ρούχα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η πρόσκληση κάνει το γύρω του Διαδικτύου μέσω blogs και e-mails, αλλά η κινητοποίηση διευρύνεται και με sms.

Όπως συνέβη και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, όταν εκατοντάδες σιωπηλοί διαδηλωτές με μαύρα ρούχα είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος, έτσι και φέτος προγραμματίζεται μια αντίστοιχη διαμαρτυρία, αποδεικνύοντας το Διαδίκτυο, εκτός των άλλων, είναι και μέσο συντονισμού και διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τους ανώνυμους συντάκτες της πρόσκλησης, την Παρασκευή «θα κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν» και θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέα όλα τα καμένα των τελευταίων δέκα ετών.

Παράλληλα, οι χρήστες του Διαδικτύου απαιτούν να καταδικάζονται για κακουργήματα οι ιδιοκτήτες, οι εργολάβοι και οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδεια σε οποιοδήποτε κτίσμα ανεγέρθηκε σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.

2 σχόλια:

xryc agripnia είπε...

Ναι,το ειχαμε ξανακανει αυτο πριν δυο χρονια....και τι εγινε?

hnioxos είπε...

archive πράγματι το είχαμε ξανακάνει. Όσο για το αν έγινε κάτι, νομίζω ότι έγιναν πολλά. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα αυτόνομο κίνημα το οποίο δεν ποδηγετείται και δεν καθοδηγείται από κανένα κόμμα. Επέκταση κατά κάποιο τρόπο ήταν και ο Δεκέμβρης.
Από την άλλη ήταν ίσως η πρώτη φορά που έγινε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση με μόνο αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος. Μία συγκέντρωση απόλυτα ειρηνική, με μεγάλη συμμετοχή που προκάλεσε την προσοχή όλου του κόσμου.

Δεν κατάφερε αυτή η συγκέντρωση από μόνη της, αλλά ούτε η ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά το περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να αποτρέψει τις καινούργιες φωτιές και την καταστροφή. Γνώμη μου είναι πάντως ότι αυτό δε θα γίνει έτσι εύκολα, με μία και μοναδική συγκέντρωση, όσο επιτυχημένη κι αν είναι αυτή. Η διαφορετική αντιμετώπιση του κράτους και της εξουσίας απέναντι στο περιβάλλον είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σχετίζεται με την αλλαγή πολιτικής και προτεραιοτήτων. Η προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης της μίζας και της αρπαχτής είναι το κέρδος και μόνο. Είναι τόσο δέσμια των συμφερόντων, που ακόμα και την ώρα που ψυχορραγεί στην εξουσία δεν κάνει καμμιά προσπάθεια να δείξει ένα πιο φιλολαϊκό πρόσωπο, αντίθετα συνεχίζει την ίδια πορεία. Σε αυτό φταίει και ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού που έχει παραιτηθεί από τις όποιες συλλογικές διεκδικήσεις και κοιτάζει κι αυτό το κέρδος και μόνο.

Εν ολίγοις υπέυθυνοι είμαστε όλοι μας, χρειάζεται αλλαγή συνειδήσεων. Οι συγκεντρώσεις βοηθάνε σε αυτό. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι δεν είναι μόνοι, υπάρχουν κι άλλοι σαν κι αυτούς.