Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ATYS




Θα αναρωτιέστε πού χάθηκα ε; Λοιπόν τον τελευταίο καιρό δεν είχα και πολύ όρεξη να ασχοληθώ με το μπλογκ γιατί άλλα καλλιτεχνικής φύσεως γεγονότα με απασχολούσαν. Και αυτά είχαν να κάνουν με την συμμετοχή μου σε μια παράσταση όπερας. Πιο συγκεκριμένα η όπερα λέγεται ATYS και είναι του Γάλλου συνθέτη του 17ου αιώνα Jean-Baptiste Lully. Για τους σινεφίλ να αναφέρω ότι ο Lully αναφέρεται σε μια πολύ σημαντική και πολύ αγαπητή στην Ελλάδα Γαλλική ταινία, που έχει τίτλο "Όλα τα πρωινά του κόσμου" και την έχει σκηνοθετήσει ο Αλέν Κορνό. Το Lully στην ταινία παίζει ο Gerard Depardieu.

Ο συνθέτης αυτός είναι από τους μεγαλύτερους της εποχής του και από τους σημαντικότερους στη θεμελίωση της όπερας ως θεατρικού είδους. Είναι πραγματικά ένα πολύ ιδιαίτερο είδος μουσικής καθότι το κείμενο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει ως εκ τούτου για να ανέβει να υπάρχει κάποιος ο οποίος να γνωρίζει το ρεπερτόριο και το συγκεκριμένο έργο και να μπορεί να το διδάξει σε αμύητους εκτελεστές, όπως για παράδειγμα είναι η αφεντιά μου. Μη γνωρίζοντας αυτό το μουσικό ιδίωμα του 17ου αιώνα, οφείλω να πω ότι αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες στην εκμάθηση του ρόλου μου και χρειάστηκε να δουλέψω πάρα πολύ για να τα καταφέρω.

Στην προσπάθειά μου αυτή βρήκα αρωγό, όχι μόνο εγώ βέβαια αλλά και όλο το ensemble, έναν Έλληνα μουσικό, τσεμπαλίστα και μαέστρο, με πολύ μεγάλη πείρα αλλά και πολύ μεγάλη αγάπη και ταλέντο για αυτή τη μουσική. Το όνομά του είναι Ιάκωβος Παππάς και όλους αυτούς τους μήνες που διήρκεσε το ταξίδι μας στα βαθιά νερά της θάλασσας της Γαλλικής προκλασσικής μουσικής, στάθηκε δίπλα μας άτεγκτος κριτής και πολύτιμος δάσκαλος. Και να 'μαστε σήμερα εδώ, έτοιμοι να παρουσιάσουμε αυτό για το οποίο εργαστήκαμε όλο το χειμώνα. Θα γίνουν τρεις παραστάσεις 22, 23 και 24 Μαϊου. Εγώ θα τραγουδήσω στην τελευταία.

Ελπίζω να σας δω εκεί και να μιλήσουμε, μη φύγετε χωρίς να χαιρετηθούμε.

Για το τέλος μερικά αποσπάσματα από μερικά έργα του Lully.
Πρώτα ο πρόλογος από την όπερα "Cadmus Et Hermione"


Cadmus Et Hermione, Opéra De Jean-Baptiste Lully (prologue) - For more amazing video clips, click here

Έπειτα η σκηνή του ύπνου από την όπερα που ανεβάζουμε τον "Αττι"

4 σχόλια:

Lucha Libre είπε...

Χαλάλι η απουσία.

Μακάρι να ήμουν κι εγώ, κι ας μην ξέρω το παραμικρό για όλα αυτά. Είναι αλλιώς όταν υπάρχει
συμμετοχή κάποιου δικού σου ανθρώπου σε ένα έργο, κάθε είδους. Το παρακολουθείς με άλλο πνεύμα, μπορείς να το εσωτερικεύσεις και να το κατανοήσεις καλύτερα νομίζω, σα να μεσολαβεί η παρουσία του οικείου και να μειώνει την απόσταση.

Καλή επιτυχία και πίστη στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

hnioxos είπε...

Κρίμα που δε θα είσαι εδώ, είναι πραγματικά πολύ ωραία μουσική και είναι η πρώτη φορά που ένα έργο του Lully ανεβαίνει στην Ελλάδα. Είναι ένας μαγικός κόσμος που και για μένα μέχρι τώρα ήταν εντελώς άγνωστος. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και θα υπάρξει ενημέρωση έτσι κι αλλιώς.

Υ.Γ. Στο θέατρο συνήθως αντί για καλή επιτυχία λέμε merde, ή αλλιώς επί το ελληνικότερο σκατούλες!

ATHENA είπε...

BREAK A LEG ΑΓΑΠΗΤΕ ΗΝΙΟΧΕ,
ΣΚΑΤΑ ΚΙ ΑΠΟΣΚΑΤΑ ΛΕΜΕ!


ΦΙΛΙΑ

hnioxos είπε...

Αγαπητή μου Αθηνά σ' ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να σε δω εκεί